ГоловнаНовини

03 червня 2021

ІНФОРМАЦІЯ

За даними регіонального ЦГМ в третій декаді травня на Дніпропетровщині спостерігалась нестійка за температурним режимом, з опадами різної інтенсивності, грозами та місцями з градом погода. Середньодобові температури повітря в більшості часу перевищували звичайну на 1–5 °С і знаходились у межах 18–23 °С, в окремі дні вони були на 1–3 °С нижчі за норму або близькі до неї і становили 13–17 °С.

Середня за декаду температура повітря склала 17,5–18,9 °С і відповідала кліматичній нормі.. Максимальна температура повітря в найтепліші дні останньої п’ятиденки підвищувалась по області до 28–29 °С, поверхня ґрунту в цей час нагрівалась до 52–63 °С. Мінімальна температура в найхолодніші ночі не знижувалась у повітрі нижче 7–10 °С тепла, майже такою вона була і на поверхні ґрунту.

Опади різної інтенсивності, місцями у вигляді злив, відмічались протягом 2–5 діб і розподілялись по території області дуже нерівномірно. Кількість їх на переважній території області склала 11–30 мм (50–130 % декадної норми), в окремих районах на північному заході, південному та північному сході області 31–62 мм (135–240 % декадної норми). Найменше опадів випало в окремих господарствах на півдні, півночі та крайньому заході області – 4–10 мм, що становило 17–45 % від середніх багаторічних значень.

Середня відносна вологість повітря за декаду склала 63–73 %. Протягом однієї–трьох діб в денні години в лівобережній частині та в центрі області відмічалось зниження відносної вологості повітря до 30 % і менше.

Загалом у травні на Дніпропетровщині спостерігалась нестійка за температурним режимом і дощова погода. Середньодобові температури повітря в більшості часу були нижчі від кліматичної норми на 1–8 °С або близькі до неї і становили 8–17°С тепла. Мінімальна температура у повітрі в найхолодніші ночі першої декади травня знижувалась переважно до 1–4 °С тепла, на півночі та північному заході області до 1°С морозу. На поверхні ґрунту та на висоті 2 см місцями по області відмічались заморозки інтенсивністю до -4 °С. В решті часу середньодобова температура повітря утримувалася в межах 17–24 °С, що було вище звичайної на 1–8 °С. Максимальні температури в найтепліші дні третьої декади підвищувалась по області до 28–29 °С.

Середня температура повітря за травень виявилась близькою до середньої багаторічної і становила по області 15,5–16,5 °С.

Опади у травні відмічались протягом 19 діб. Середня їх кількість за даними метеостанцій склала 55 мм або 106 % від норми.

Запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту на кінець третьої декади травня під озимими зерновими культурами після різних попередників на більшій частині області були достатні та задовільні і становили 88–128 мм, на півдні та сході області – недостатні, місцями незадовільні, а саме 47–80 мм.

Обстеження посівів пшениці озимої показало, що на завершення третьої декади рослини на більшості посівних площ знаходилися у фазі цвітіння–початку формування зернівки.

Найкращий морфофізіологічний стан пшениці озимої відмічався на посівах після чорного пару, де рослини сформували в середньому 1,5–2,5 продуктивних пагони, мали висоту 90–105 см і довжину колоса 8–12 см, який налічував 15–19 колосків. Після стерньових попередників та соняшнику стан рослин помітно гірший, особливо на бідних агрофонах, де пшениця озима отримувала недостатню кількість поживних речовин. На таких площах рослини сформували в середньому по 1,1–1,7 колосоносних стебла висотою 65–90 см. Довжина колоса, залежно від сортових особливостей, поживного режиму ґрунту, попередників та строків сівби, варіював від 6 до 9 см, а кількість колосків у колосі налічувалась від 14 до 17 шт.

В перші дні червня відмічалася дощова і прохолодна погода. За цей час в окремих районах області випала місячна норма опадів, що на фоні шквальних вітрів в багатьох господарствах зумовило вилягання посівів ячменю та пшениці озимих. В зв’язку з цим передбачається, що саме такі посіви в першу чергу будуть потребувати захисту від хвороб, вірогідність розвитку яких за таких складних погодних умов суттєво зросла

У зоні діяльності Ерастівської дослідної станції в третій декаді травня та початку першої декади червня утримувалася тепла, з дощами різної інтенсивності, погода, яка позитивно позначилася на рості та розвитку ярих культур. Оптимальна температура повітря та достатнє зволоження ґрунту позитивно позначаються на рості та розвитку ярих зернових і зернобобових культур. Рослини ячменю, пшениці та тритикале ярих, а також вівса знаходяться у фазі виходу в трубку, горох сформував 9-й листок і через 5–6 діб вступить у фазу бутонізації. Рослини ярих колосових культур продовжують нарощувати вегетативну масу: збільшилась їх висота, інтенсивно розвивається вторинна коренева система. Висота рослин ячменю, пшениці та тритикале ярих, а також вівса варіює від 39,5 до 42,7 см, кількість сформованих ними пагонів і вузлових коренів сягає 2,5–3,4 і 3,8– 6,3 шт./рослину відповідно. Порівняно з 2020 роком, фази розвитку рослин відстають на 5–8 діб.

Пошкоджень шкідниками, а також ураження хворобами не виявлено. Занепокоєння викликає значна кількість бур’янів, сходи яких з’явилися після опадів і вимагає прийняття оперативних рішень щодо доцільності застосування гербіцидів у посівах згаданих культур. В цілому, погодні умови для росту та розвитку ярих зернових і зернобобових культур можна охарактеризувати як добрі та задовільні.

Рослини кукурудзи І строку сівби (1 травня) ранньостиглої групи в середньому сформували 4,3 листка за висоти рослин 20,4 см; середньоранньої групи – 3,8 листка, висота рослин складає 18,9 см; рослинами кукурудзи середньостиглої та середньопізньої груп сформовано 3,9 та 3,7 листка за висоти 18,7 та 18,2 см відповідно.

За ІІ строку сівби (10 травня) в посівах кукурудзи ранньостиглих гібридів сформовано 3,0 листка за висоти рослин 14,2 см; середньоранніми гібридами сформовано 2,8 листка, висота сягає 11,1 см; рослини середньостиглої групи сформували 2,9 листка та мають висоту рослин 11,6 см, а середньопізня група – 2,7 листка за висоти рослин 11,4 см.

Посіви кукурудзи, завдяки опадам, знаходяться в досить доброму стані, проте низькі температури повітря на початку травня місяця дещо затримали ріст та розвиток гібридів кукурудзи всіх груп стиглості. Сприятливі погодні умова спровокують дружнє проростання насіння бур’янів, а тому за потреби посіви кукурудзи слід обробити страховими гербіцидами.

Загалом агрометеорологічні умови травня для вегетації озимих, ранніх ярих зернових, зернобобових та просапних культур були задовільні. Настання фенологічних фаз у рослин відмічалося з незначним запізненням або ж у строки, близькі до звичайних.

Директор

В. Ю. Черчель

Повернутися до списку