ГоловнаНовини

27 травня 2021

ІНФОРМАЦІЯ

За даними регіонального ЦГМ протягом більшої половини третьої декади травня на Дніпропетровщині продовжувала утримуватись нестійка за температурним режимом, з незначними дощами та грозами погода. Середньодобові температури повітря на початку звітного періоду були нижчі за норму на 1–2 °С і знаходились у межах 15–16 °С тепла, в подальшому вони на 1– 2 °С перевищували звичайну або були близькі до неї і становили 18–19 °С.

Максимальна температура повітря в найтепліші дні підвищувалась переважно до 23–25 °С, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 42–46 °С. Мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі знижувалась по області до 8–10 °С, на поверхні ґрунту – до 6–8 °С.

Опади спостерігались впродовж 2–3 діб, місцями носили зливовий характер і розподілялись по території дуже нерівномірно. Кількість їх на переважній частині області склала 4–7 мм (25–44 % декадної норми). Середня відносна вологість повітря за звітній період становила 64–68 %.

Запаси продуктивної вологи в ґрунті під посівами озимих зернових культур після різних попередників на кінець звітного періоду знаходяться переважно в достатній кількості.

Обстеження посівів пшениці озимої показало, що на посівах ранніх та оптимальних строків сівби, залежно від сортових особливостей і попередників, ріст рослин у висоту практично досяг свого максимуму. Середня висота пшениці озимої (сівба з 5 по 25 вересня) варіює в межах від 90 до 100 см, фази розвитку: колосіння – цвітіння, залежно від скоростиглості сорту. Пшениця озима пізніх строків сівби (5–10 жовтня) знаходиться на початку фази колосіння, висота рослин на удобрених фонах складає 85–90 см. Після непарових попередників, на посівах із низьким рівнем мінерального живлення, розвиток рослин пшениці озимої дещо поступається озимині, що розміщена після кращих та удобрених попередників. Рослини мають висоту 60–70 см і залежно від строку сівби знаходяться від початку до настання фази колосіння.

У зоні діяльності Ерастівської дослідної станції в кінці другої та на початку третьої декади травня утримувалася тепла з короткочасними дощами погода, яка позитивно позначилася на рості та розвитку ярих зернових і зернобобових культур. Рослини ячменю, пшениці та тритикале ярих, а також вівса знаходяться у фазі кущіння, горох сформував 8-й листок. Рослини ярих колосових культур продовжують нарощувати вегетативну масу: збільшилась їх висота, інтенсивно розвивається вторинна коренева система. Висота рослин ячменю, пшениці та тритикале ярих, а також вівса варіює від 29,9 до 37,7 см, кількість сформованих ними пагонів і вузлових коренів сягає 2,3–3,3 і 3,4–5,3 шт./рослину відповідно.

Пошкоджень шкідниками, а також ураження хворобами не виявлено. Занепокоєння викликає значна кількість бур’янів, сходи яких з’явилися після опадів і вимагає прийняття оперативних рішень щодо доцільності застосування гербіцидів у посівах згаданих культур. В цілому, погодні умови першої та другої декад травня для росту та розвитку ярих зернових і зернобобових культур можна охарактеризувати як добрі та задовільні.

Рослини кукурудзи І строку сівби (1 травня) ранньостиглої групи в середньому сформували 3,6 листка за висоти рослин 15,6 см; середньоранньої групи – 3,3 листка, висота рослин складає 13,7 см; рослинами кукурудзи середньостиглої та середньопізньої груп сформовано 3,3 та 3,1 листка за висоти 13,5 та 13,0 см відповідно.

За ІІ строку сівби (10 травня) в посівах кукурудзи ранньостиглих гібридів сформовано 2,4 листка за висоти рослин 9,6 см; середньоранніми гібридами сформовано 2,0 листка, висота сягає 6,5 см; рослини середньостиглої групи сформували 2,2 листка та мають висоту рослин 6,8 см, а середньопізня група – 2,0 листка за висоти рослин 6,6 см.

Посіви кукурудзи, завдяки опадам, знаходяться в досить доброму стані, проте низькі температури повітря на початку травня місяця дещо затримали ріст та розвиток гібридів кукурудзи всіх груп стиглості. Сприятливі погодні умова можуть спровокувати дружнє проростання насіння бур’янів, а тому за потреби посіви кукурудзи слід обробити страховими гербіцидами.

Загальний стан посівів зернових культур оцінюється переважно як добрий та задовільний.

Повернутися до списку