ГоловнаНовини

30 квітня 2021

ІНФОРМАЦІЯ

За даними регіонального ЦГМ впродовж більшої частини третьої декади квітня на Дніпропетровщині продовжувала утримуватись дещо прохолодніша ніж зазвичай, з частими опадами, погода. Середньодобові температури повітря в більшості часу на 1–9 °С були нижчі за кліматичну норму, або близькі до неї, і становили 3–12 °С.

Максимальна температура повітря в найтепліші дні в середині звітного періоду підвищувалась по області до 16–19 °С, а поверхня ґрунту прогрівалась до 27–38 °С. Мінімальна температура в повітрі та на поверхні ґрунту в найхолодніші ночі (наприкінці звітного періоду) знижувалась до 1–3 °С морозу.

Опади відмічались у вигляді дощу. Кількість їх на переважній території області склала 14–25 мм (108–192 % декадної норми). Середня відносна вологість повітря становила 71–76 %.

На завершення третьої декади квітня фітосанітарний стан посівів характеризується як задовільний та добрий. Лише на нижніх листках пшениці озимої спостерігаються пікніди септоріозу та незначні прояви борошнистої роси, що не становлять суттєвої загрози для рослин.

Обстеження посівів пшениці озимої, проведене в останні дні третьої декади квітня, показало, що рослини за ранніх та оптимальних строків сівби (5–25.09) після кращих попередників знаходяться у фазі виходу в трубку; за пізньої сівби (5–15.10) – на початку цієї фази. Після непарових попередників на початку трубкування знаходяться рослини ранніх строків сівби, а за сівби в оптимальні і пізні строки – на завершальному етапі фази кущіння. Настання у рослин фази виходу рослин в трубку наближається до середніх багаторічних строків, але поступається минулорічним показникам більш ніж на два тижні.

Загальний стан посівів озимих зернових культур є добрим та задовільним, але в значній мірі буде залежати від погодних умов у подальшому.

 
Повернутися до списку