ГоловнаНовини

25 березня 2021

ІНФОРМАЦІЯ

ДУ Інститут зернових культур НААН України

За даними регіонального ЦГМ в другій декаді березня на Дніпропетровщині переважала тепла, з частими опадами та туманами, погода. Середньодобові температури повітря в більшості часу на 1–6 °С перевищували звичайну, або були близькі до неї і становили 0–7 °С, проте на початку декади вони знижувалися до -2°С, а подекуди й до -8 °С.

Середня за декаду температура повітря виявилась на 1–2 °С вищою за середню багаторічну і складала 1–3 °С тепла. Максимальна температура повітря в найтепліший день (15 березня) підвищувалась по області до 12– 14 °С, поверхня ґрунту прогрівалась в цей час до 18–21 °С тепла. Мінімальна температура в найхолоднішу ніч (12 березня) знижувалась до -10°С, а подекуди й до – -15 °С, майже такою вона була і на поверхні ґрунту.

Звітна декада виявилась на 3–4 °С холоднішою за відповідну декаду минулого року.

Опади відмічались у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу. Кількість їх на переважній території області склала 10–20 мм (125–250 % декадної норми), в південних та південно-східних районах 21–30 мм (260–375 % декадної норми).

По завершенні декади сніговий покрив на полях був відсутній, а ґрунт вітав. Середньодекадна відносна вологість повітря становила 75–81 %.

Вітер переважав східний, максимальна його швидкість здебільшого не перевищувала 12–14 м/с, лише протягом однієї доби в окремих районах вона досягала критеріїв небезпечного метеорологічного явища – 15–16 м/с.

За даними метеостанцій мінімальні температури ґрунту на глибині залягання вузла кущіння пшениці озимої (3 см) під час найбільшого похолодання знижувались до -8 °С. За розрахунками агрометеорологів розрахункова температура вимерзання станом на 20 березня для середньозимостійких сортів пшениці озимої у фазі кущіння рослин становила -9,3 – -12,4 °С, у фазі 3-го листка – -7,3 – -10,4 °С, у фазі сходів – -6,3 – -9,4 °С.

В першій половині третьої декади березня відбулося незначне зниження температурних показників та відмічалися опади у вигляді дощу та снігу, що в окремі дні призводило до утворення короткочасного снігового покриву на полях висотою 1–2 см.

Результати визначення життєздатності рослин пшениці озимої методом монолітів, відбір яких проводився 10 березня, показали, що 96–98 % рослин озимини зберегли життєздатність та почали утворювати нові листки. Аналогічні результати одержані також і в польових умовах, де стимуляцію прискореного відростання рослин одержано за допомогою парника.

Посіви мають необхідну густоту, проте у рослин спостерігається частковий некроз листових пластинок (10–25 % від загальної вегетативної маси). Величина ушкодження надземної частини залежить від сортового складу, норми висіву насіння та фази розвитку рослин. Як правило, листковий апарат у рослин з настанням тепла швидко регенерує і не впливає на показники врожайності, але в умовах поточного року, коли відновлення активної вегетації озимих зернових культур затримується, це може негативно позначитися на продуктивності рослин на окремих посівах, зокрема, за пізніх строків сівби та на недостатньо підживлених азотними добривами площах.

Озимі зернові культури завершують достатньо тривалу перезимівлю, їх стан на більшості посівних площ є добрим та задовільним і в подальшому буде значно залежати від багатьох чинників – інтенсивності наростання середньодобових температур повітря, вологозабезпеченості ґрунту, рівня мінерального живлення та системи захисту в процесі догляду за посівами.

Директор В. Ю. Черчель

Повернутися до списку