ГоловнаНовини

29 січня 2021

ІНФОРМАЦІЯ

Впродовж більшої частини третьої декади січня на Дніпропетровщині спостерігалася доволі нестійка за температурним режимом зі значними опадами погода. Якщо в перший день звітного періоду температура повітря знижувалась до - 18,5 °С, а місцями по області до -26 °С, то починаючи з 22 січня відбулося аномально стрімке підвищення температурних показників, яке супроводжувалося дощами різної інтенсивності та туманами. Середньодобові температури повітря перевищували звичайну на 7–11 °С і коливались в межах від +1,5 до +5,5 °С. Максимальна температура повітря в найтепліші дні першої половини декади підвищувалась до 8,5 °С, а поверхня ґрунту прогрівалася до 10,3 °С тепла.

Потепління призвело до інтенсивного та повного танення снігу (24 січня), висота залягання якого в окремих районах сягала 15 см. По завершенні першої половини звітної декади на переважній частині області верхній шар ґрунту відтанув на глибину 4–6 см, нижче ще певний час зберігався мерзлий прошарок товщиною 8–16 см. На південному заході та півдні області ґрунт відтанув повністю.

Опади у вигляді дощу спостерігалися протягом чотирьох діб, кількість їх склала близько 24 мм, що вдвічі більше від декадної середньобагаторічної норми. Середня відносна вологість повітря виявилась доволі високою і становила 85–90 %.

Впродовж звітного періоду загрозливих метеорологічних явищ для перезимівлі озимих зернових культур на території області не виникало. Посіви, як і раніше, знаходяться в стані зимового спокою, але з продовженням потепління у рослин озимих зернових культур почали відмічатися незначні ознаки життєдіяльності, що проявляється у зміні кольору та відростанні листкових пластинок. Візуальний аналіз життєздатності рослин у польових умовах та відрощування їх за допомогою експрес- методів свідчать про те, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок, які зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.

В цілому, стан посівів озимих зернових культур по завершенні третьої декади січня на більшості площ є добрим та задовільним.

Повернутися до списку