ГоловнаНовини

11 грудня 2020

ІНФОРМАЦІЯ

В першій декаді грудня на Дніпропетровщині переважала порівняно холодна, без опадів, погода. Середньодобові температури за цей календарний період були нижчі за звичайну на 1,7–7,8 °С і залежно від району області коливалися в межах від -1,4 до -7,2 °С.

В окремі дні максимальна температура повітря підвищувалась до 2,8 °С тепла, а мінімальні значення даного показника в найхолоднішу ніч (7 грудня) знижувалась до 9,8 °С морозу.

Середня температура повітря за декаду склала -3,8 °С, що виявилося на 2,9 °С нижче середньої багаторічної норми і на 4,2 °С нижче в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За оперативними даними 1–2 грудня по області здійснився перехід температури повітря через 0 °С в бік зниження, що засвідчило початок метеорологічної зими.

Опади за звітний період були практично відсутні і саме це останнім часом найбільше турбує зерновиробників степової зони. Середня відносна вологість повітря була достатньо високою і становила 83–88 %.

В результаті доволі інтенсивного похолодання в період з 1 по 9 грудня, за відсутності снігового покриву на полях, глибина промерзання ґрунту в окремих районах області досягла 20 см, а його температура на глибині залягання вузла кущіння рослин озимих зернових культур знижувалася до - 6,8 °С.

Обстеження посівів озимих зернових культур по завершенні звітного періоду показало, що рослини перебувають в стані зимового спокою і знаходяться в такому ж морфофізіологічному стані, як і минулого тижня. Загрозливих агрометеорологічних явищ впродовж першої декади грудня, які могли б негативно вплинути на перезимівлю озимих зернових культур, не відмічалося.

Повернутися до списку