ГоловнаНовини

10 грудня 2020

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ!!!

Традиційно в Державній установі Інститут зернових культур НААН 10 грудня відмічається День народження Дзюбецького Бориса Володимировича, відомого вченого в галузі селекції, генетики, біотехнології, насінництва, доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка НААН, завідувача відділу селекції зернових культур. Але, насамперед, архітектора кукурудзяного поля, культурі якій він присвятив усе своє трудове життя – 58 років.

Завдяки його невпинній науковій діяльності наше аграрне виробництво, щорічно поповнюється новими гібридами кукурудзи різних напрямків використання. Його життя складається з одвічного оновлення гібридного складу кукурудзи у аграрному виробництві України та інших держав. Кожна наступна генерація має своїх зірок, однак в цілому всякий із його гібридів дотичний сьогодні до успіхів у виробництві зерна кукурудзи в країні. Неперервний ланцюг селекційних змін Дніпровський 50 ТВ, Дніпровський 125 ТВ, Луч 410 МВ, Дніпровський 273 АМВ, Дніпровський 284 МВ, Дніпровський 345 МВ, Луч 300 АМВ, Дніпровський 337 МВ, Кадр 267 МВ, Кадр 443 СВ, Дар 347 МВ, Дніпровський 181 СВ, Руно 198 СВ, Сурський 197 МВ, Кремінь 200 СВ, Хмельницький, Солонянський 298 СВ, Кодацький 442 СВ, Соколов 407 МВ, Моніка 350 МВ, Почаївський 190 МВ, Оржиця 237 МВ, ДН Пивиха, ДН Патріот, ДБ Хотин, ДН Хортиця, ДН Галатея, ДН Аджамка, ДН Бурштин, ДН Джулія, ДН Зоряна, ДН Астра, ДН Деметра, ДН Сармат, ДН Нур – це далеко не повний перелік, який налічує близько 300 гібридів, що створений Борисом Володимировичем починаючи з першої реєстрації у далекому 1974 році.

Немаловажне значення у розбудові селекційних досягнень має ним створена знана в Україні і за її межами школа селекціонерів кукурудзи, з якою пов'язані основні вітчизняні досягнення в синтезі і впровадженні у виробництво нових сучасних гібридів цієї культури. Під науковим керівництвом Б. В. Дзюбецького захищено 3 докторські і 19 кандидатських дисертацій, пов'язаних з селекцією і насінництвом.

У чому таємниця його визнання, успіху та комунікативності? Ймовірно через природню харизму, яка дозволяє згуртовувати біля себе різних особистостей, правильно визначати напрямки спілкування і дослідження, здатність заражати новими ідеями, вчити, вчити вчитись і головне терпіння при формуванні нових фахівців в очікуванні їхнього становлення, у когось більш стрімкого, а інколи і тривалого. Для кожного у нього знайдеться добре слово, усмішка, жарт, а якщо потрібно – порада, втіха, підтримка.

У це приємне і водночас сумне свято хочеться побажати Вам, шановний Борисе Володимировичу, скинути близько 40 років, щоб Ваша енергія набула нового змісту, щоби веселка Ваших почуттів оновилась позбувшись усіх проблем, хвороб і негативу, а життя розгорнулось свіжими барвами. Зичимо Вам нових селекційних досягнень, неменше ніж створено сьогодні, хай ангел-охоронець оберігає Вас від негараздів, а Ваші учні допомагають формувати селекційних осередок в нашій установі. Нехай не покидає Вас здоров’я, хай завжди Вас оточують люди з чистими думками, невичерпної життєвої енергії Вам, творчої наснаги та здійснення найзаповітніших мрій. Хай же доля Вам подарує довге і щасливе життя.

Повернутися до списку