ГоловнаНовини

21 травня 2020

ІНФОРМАЦІЯ

Про погодні умови та стан рослин зернових культур

на 21 травня 2020 року

За даними регіонального ЦГМ на Дніпропетровщині в другій декаді травня спостерігалася дещо прохолодніша, ніж зазвичай, з опадами різної інтенсивності, погода. Середньодобові температури повітря протягом більшості часу на 2,2–6,7 °С були нижчими за норму і становили 9,9–14,4 °С тепла. Лише в перші дві доби декади середньодобова температура повітря була близькою до звичайної і становила 16,6–16,9 °С.

Середня декадна температура повітря виявилась на 2,8–3,1 °С нижчою за середню багаторічну і становила по області 13,5–13,8 °С. Максимальна температура повітря в найтепліші дні декади підвищувалась до 23–25 °С, поверхня ґрунту нагрівалась в цей час до 45–50 °С. Мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі в середині декади знижувалась переважно по області до 4–5 °С тепла.

Опади різної інтенсивності спостерігались протягом 3–4 діб і розподілялись по території області дуже нерівномірно. Кількість їх за декаду склала 9–12 мм (53–71 % декадної норми).

Запаси продуктивної вологи в ґрунті на завершення звітної декади під пшеницею озимою після різних попередників у метровому шарі були переважно задовільні та достатні і становили 69–113 мм, а на півдні області недостатні – 30–50 мм.

Середня відносна вологість повітря за другу декаду становила 61–65 %.Протягом другої декади травня утримувалася порівняно сприятлива за температурним режимом, з опадами різної інтенсивності, погода, що загалом мало позитивний вплив на ріст та розвиток рослин зернових культур.

Обстеження посівів пшениці озимої, проведене 20 травня показало, що у рослин за останній тиждень відбувався інтенсивний лінійний ріст стебла, листків і колоса. У рослин оптимальних та пізніх строків сівби більшості вітчизняних сортів фаза колосіння була відмічена в останні дні звітного періоду. Ранньостиглі сорти (Коханка, Мудрість одеська, Гурт, Марія, Херсонська безоста), які висівалися в ранні строки, знаходяться у фазі цвітіння рослин, що на 10–14 діб раніше середніх багаторічних строків.

Пшениця озима ранніх та оптимальних строків сівби (5–30 вересня) по кращих і удобрених попередниках знаходиться в доброму стані та, залежно від сорту, має середню висоту 90–110 см.

Відставання у темпах приросту висоти рослин і їх розвитку, яке спостерігалося на посівах пізніх строків сівби (5–15 жовтня) після стерньових попередників та соняшнику (особливо на бідних агрофонах, де пшениця озима отримувала недостатню кількість поживних речовин) зберігається. На таких площах рослини сформували в середньому по 2–3 пагони та мають висоту 68–75 см. Також на таких полях відмічається строкатість, що пояснюється наявністю в посівах пшениці озимої різновікових рослин і є наслідком посушливих погодних умов осіннього періоду та нерівномірності появи сходів. У рослин більшості сортів ячменю озимого спостерігається фаза цвітіння – початок формування зернівки.

Агробіологічне обстеження посівів кукурудзи в регіоні показало, що рослини календарно надраннього строку сівби (середина другої декади квітня) мають висоту 14,5–18,0 см та сформували по 4,0 (середньопізні гібриди) – 5,0 шт. листків на рослині (ранньостиглі гібриди), а оптимального строку (середина третьої декади квітня) мають висоту рослин 10,0–13,0 см, сформували по 2,5–3,5 шт. листків на рослині. За пізнього строку сівби (середина першої декади травня) відмічена фаза появи сходів.

Фітосанітарне обстеження посівів культури свідчить, що в цілому група ґрунтових гербіцидів внаслідок відносно сприятливого гідротермічного режиму на початку вегетації кукурудзи забезпечила високу технічну ефективність на її посівах у боротьбі з однорічними ярими бур’янами. Проте, на окремих площах, де такі гербіциди не застосовували відмічено сильний і середній ступінь забур’янення її посівів, особливо за ранніх строків сівби. На таких посівах, враховуючи фазу розвитку культурних рослин, необхідно застосовувати післясходові (страхові) гербіциди. На слабо забур’янених площах за ранніх і оптимальних строків сівби можна застосовувати післясходове (до фази 5–6 листків) або досходове – на пізніх строках (за 3–4 доби до появи сходів культури) боронування. У фазі розвитку рослин 6–7 листків і більше доцільніше провести міжрядний обробіток культури. На окремих площах кукурудзи пізнього строку сівби відмічено пошкодження сходів шведською мухою (7–10 % рослин).

Обстеження посівів з метою визначення стану рослин ярих зернових колосових і зернобобових культур, проведені 20 травня засвідчили, що опади та оптимальна температура повітря й ґрунту першої та другої декад травня в цілому досить позитивно позначились на темпах росту й розвитку рослин.

Так, ячмінь і тритикале ярі знаходяться у фазі виходу в трубку, овес – у фазі кущіння, а горох сформував 8 листок. Рослини ярих зернових культур продовжують нарощувати вегетативну масу, помітно збільшуючи габітус. Висота рослин ячменю ярого досягла 42,4 см, вівса та тритикале ярого – 33,7–36,0 см, гороху – 15,1 см. Збільшення вологості ґрунту дало можливість рослинам колосових інтенсивно формувати вторинну кореневу систему та пагони кущіння, особливо на площах, де провели весняні підживлення. На даний період часу в рослин ячменю й тритикале ярих, а також вівса сформувалось по 4,5–5,0 шт. вторинних коренів і до 2,2–2,9 шт. пагонів кущіння. Пошкоджень низькими температурами та шкідниками не виявлено.

На даний час ситуація на полях із зерновими культурами особливого занепокоєння не викликає, стан посівів на переважній більшості площ є задовільним і добрим.

Повернутися до списку